همایش سراسری استئوآرتریت: از تحقیق تا بالین

از اهمیت استئوآرتریت تا برگزاری کنگره کشوری

8 تیر 1396

دکتر زهراسادات رضائیان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، معاون پژوهشی دانشکده علوم توانبخشی و دبیر علمی کنگره کشوری استئوآرتریت در خصوص استئوآرتریت و برگزاری کنگره توضیحاتی ارائه نمود. وی گفت در جهان امروز انسان سالم، محور توسعه پایدار است و بنابراین توجه به سطح سلامت جامعه و تلاش براي حفظ و ارتقاي آن از اولویت های مهم کلیه نظام های سیاسی است. دکتر رضائیان ادامه داد، در اقتصاد و در آموزه های دینی و اجتماعی کشور ایران نیز سلامت سرمایه ارزشمندي است به نحوی که به عنوان یک حق برای آحاد مردم در قانون اساسی در نظر گرفته شده است و ارتقاي آن به عنوان یکی از مهمترین اهداف در چشم‌انداز جمهوري اسلامی ایران مورد تأکید بوده است.

دبیر علمی کنگره در خصوص این اینکه به این بیماری در حال حاضر چگونه نگاه می‌شود و آیا در سند ملی سلامت برای این بیماری برنامه‌ای در نظر گرفته شده است یا نه؟ گفت، کشور ایران در حال تبدیل به یک اقتصاد پویا و اثرگذار در منطقه است و در مسیر این تحول به سوی مدرنیسم، از لحاظ جمعیت شناسی در حال حرکت به سوی سالمندی می‌باشد و در همین راستا در حال حاضر بیماری‌های غیرواگیر بخش اصلی هزینه‌های صرف شده در بخش درمان را در کشور به خود اختصاص داده است و این روند با شتاب قابل ملاحظه ای رو به پیشرفت است. به همین دلیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به منظور برنامه‌ریزی تحقق اهداف چشم‌اندازي در افق سال ۱۴۰۴و پیشرفتی ارزشی در عرصه سلامت، مجموعه فعالیت‌هاي حوزه سلامت کشور اعم از بهداشت، درمان، آموزش، پژوهش و فناوريرا در قالب نقشه‌ای در سال ۱۳۹۰ منتشر ساخت. وی ادامه داد به دنبال انتشار نقشه تحول سلامت، سند ملی سلامت سالمندان در سال ۱۳۹۱ و سند ملی پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیرواگیر و عوامل خطر در سال ۱۳۹۴ منتشر گردیده است که در این اسناد بیماری استئوآرتریت به عنوان یکی از بیماری‌های غیرواگیر پر هزینه در سال ۲۰۱۰ در ایران معرفی شده است.

دکتر رضائیان در خصوص شیوع و پیشرفت این بیماری گفت، استئوآرتریت به‌عنوان شایع‌ترین نوع التهاب مفصل، درمیان ۱۰ علت اصلی ناتوانی در جهان می‌باشد و بروز و شيوع این بیماری بسرعت در حال افزايش است.وی ادامه داد، استئوآرتریت یا ساییدگی مفصل، که به آن آرتروز نیز گفته می‌شود، این بیماری یک اختلال تحلیل برنده شایع غضروف مفصل است که کلیه بافت‌های مفصلی را درگیر می‌کندو باعث درد مزمن، خشکي و ناتواني در بيماران خصوصاً افراد مسن می‌گردد. دبیر علمی کنگره گفت، استئوآرتریت از شایع‌ترین علت‌های ناتوانی در سنین بالا و همچنین دردهای مفصلی به ویژه زانو است. این بیماری روندی خاموش دارد و زمانی منجر به بروز علایم بالینی می‌شود که پیشرفت آن به مراحل غیرقابل جبران رسیده باشد. وی ادامه داد تقریبا همه اقشار جامعه در معرض ابتلا به این بیماری می‌باشند. این بیماری یکی از  پرهزينه‌ترين نوع التهاب مفصل مي‌باشدو هزینه‌های مستقیم و غیرمستقیم سنگینی به جوامع صنعتی تحمیل می‌کند. وی اذعان داشت این هزینه‌ها مربوط به خدمات تشخیص و درمان بطور مستقیم و مرخصی‌ها، بازنشستگی زودهنگام، پرستاری و خدمات ویژه مراقبت از بیمار غیرمستقیم هزینه‌بر می‌باشد.

دکتر زهرا سادات رضائیان افزود، در سال ۲۰۰۹، تنها هزینه درمان این بیماری در کشور ایالات متحده امریکا برای هر نفر بین ۱۰۰۰ تا ۱۴۰۰ دلار درسال بوده است که به همین دلیل دهه اول قرن ۲۱ به عنوان دهه استئوآرتریت نام گذاری شد. وی گفت از نکته بسیار مهم و کلیدی در مورد این بیماری این است که این بیماری علی رغم عدم تأثیر مستقیم در میزان مرگ و میر جامعه و طول حیات انسان‌ها، به شدت بر کیفیت زندگی و عرض حیات جامعه مؤثر است و به همین جهت هر چند در بسیاری از سیاست‌گزاری‌ها در اولویت‌های برنامه‌ ریزی قرار ندارد ولی به سادگی می‌تواند باعث اتلاف پیوسته و خاموش بخش قابل ملاحظه‌ای از انرژی کار و سرمایه جامعه گردد. دبیر علمی کنگره استئوآرتریت ادامه داد شاید توجه به سایر بیماری‌های واگیر و غیرواگیر که مستقیماً بر میزان مرگ و میر جامعه اثر دارند بتواند به طور قابل ملاحظه‌ای متوسط طول عمر در جامعه را ارتقا بخشد ولی از قلم افتادن بیماری‌هایی مانند استئوآرتریت باعث می‌شود جمعیت جامعه به سمت وابستگی در عملکرد و ناتوانی‌های جسمی و حتی روانی حرکت کنند و در عمل توان تولید را کاهش و میزان اتلاف سرمایه را افزایش می‌دهد.

دکتر زهرا سادات رضائیان ادامه داد به همین دلیل و در همین راستا برآن شدیم با برپا کردن اولین کنگره کشوری استئوآرتریت، محققان، متخصصان علوم بالینی و پایه و سیاستگزاران کشور را متوجه حرکت خاموش جامعه به سوی این بیماری ناتوان کننده نماییم تا با برنامه‌ریزی صحیح در سطوح مختلف پیشگیری، درمان و توانبخشی به حفظ سرمایه‌های مالی و انسانی کشور کمکی کرده باشیم.

وی با این شعار به سخنان خود پایان داد.

استئوآرتریت تخریب ساده یک مفصل نیست؛ فرسایش خاموش جامعه است

iriranOAC@gmail.com